STEAM materialen

STEAM onderwijs is in principe niet gebonden aan bepaalde materialen. Denken, Doen en Delen kan immers met werkelijk álles wat voorhanden is. In de praktijk zijn de STEAM activiteiten de lesmomenten waarop leerlingen kennismaken met nieuwe technologie. En vaak vragen we hen om een ‘werkend prototype’ te bouwen om hun oplossing te illustreren. Dan is het belangrijk dat er materiaal beschikbaar is om dit mogelijk te maken. Prototypes maken in 2022  betekent ook: gebruik maken van motoren, sensoren en digitale tools.

De keuze voor materialen is groot. Ons advies: start met een veelzijdige STEAM-set. Als kinderen de basis snappen, dan zijn de maakmogelijkheden daarmee eindeloos.  Vervolgens maken ze makkelijk de overstap naar echte electronicacomponenten, minicomputers, en motoren.

Goed gekozen gereedschap is onmisbaar, zoals hand- en elektrisch gereedschap, 3D printers en ook ander creatief materiaal. Tot slot zijn er digitale gereedschappen in de vorm van apps die helpen om ideeën uit te werken, te maken en te delen.

Steamlabs heeft ruime ervaring met de genoemde materialen.  Er zijn materialen die voor onderzoek en ontwerpen meer geschikt zijn dan andere. Wij geven graag advies, passend bij jullie budget.

Op deze site vind je een aantal STEAM materialen waar we zelf enthousiast over zijn en de uitleg waarom.

STEAM-sets

Er zijn materialen die we STEAM-sets noemen vanwege hun veelzijdige karakter, zoals LEGO WeDo 2.0 en LEGO® Spike™  Maar bijvoorbeeld ook de materialen van Makeblock en de sets van SamLabs.

De kenmerken van STEAM-sets:

  • Je kunt er makkelijk mee bouwen
  • Met (tand)wielen kun je je werkstuk laten bewegen
  • Sensoren laten je prototype voelen, horen of zien
  • Ze hebben een computer die je makkelijk kunt programmeren
  • Met regelbare motoren kun je ze allerlei opdrachten laten uitvoeren

Met de STEAM-sets en de bijbehorende lessen hebben de leerlingen de basis snel onder de knie en ontstaat er behoefte aan een ander soort uitdagingen. Challenges!