Maakboek

De beste manier om iets te leren is door het zelf te doen.Daarom hebben we Maakboek gemaakt. Maakboek is een portfoliomateriaal voor leerlingen; een bewaarboek waarvan er geen twee hetzelfde zullen zijn.

Het is hun eigen logboek op het gebied van wetenschap, technologie en digitale vaardigheden. We geven ze de kennis die ze nodig hebben en we leren ze om zelf dingen uit te zoeken. Het doel van maakboek is om leerlingen en leerkrachten plezier in het onderzoeken, ontwerpen en maken te laten beleven. Met veel ruimte voor creativiteit en nieuwsgierigheid. Dat zijn belangrijke vaardigheden voor de toekomst.

Veel maakplezier toegewenst.

Maakboek bestellen

Nieuwsgierig geworden? Of meteen met klas aan de slag met doelgerichte maakactiviteiten. Bestel je maakboeken in onze shop.

Maakboek.nl

Deze website maakboek.nl is een verzamelpagina van de allerbeste filmpjes die er te vinden zijn op dit gebied. Zo hebben leerlingen en leerkrachten de informatie en inspiratie die ze nodig hebben meteen onder de knop. Op de pagina’s in Maakboek staat een nummer naar de bijbehorende link.

Over onze bronnen

Wat zijn we dankbaar voor de enorme hoeveelheid prachtig Nederlandstalig filmmateriaal voor kinderen. De linkjes op deze pagina zijn zorgvuldig uitgezocht bij de onderwerpen in Maakboek. Zo versterken ‘boek’ en ‘online’ elkaar.

Speciale dank aan:

En verder aan alle andere filmmakers naar wier werk we belangeloos mogen verwijzen.

Maakboek in de klas

Voor leerkrachten, coaches en begeleiders

Veel scholen willen graag meer hands-on met leerlingen aan het werk op het gebied van techniek of digitale vaardigheden. Tegelijkertijd vinden ze het lastig om daar vorm aan te geven. Wat moeten leerlingen dan kennen en kunnen? Waar vind ik als leerkracht zelf de kennis die ik nodig heb? Hoe kan ik overzicht houden over wat leerlingen al kennen en kunnen? Er moet al zoveel… Juist, en daarom is er een Maakboek.

         Waarom Maakboek?

  • Maakboek biedt inzicht. Je kunt makkelijk op hun routekaart zien wat leerlingen al kennen en kunnen en wat ze nog kunnen gaan leren.
  • Maakboek biedt overzicht. Op de routekaart en in Maakboek staat alles wat de leerlingen moeten kennen en kunnen op grond van de SLO doelen voor wetenschap en technologie. Aangevuld met digitale vaardigheden.
  • Maakboek biedt kennis. Bij elk onderwerp staat de essentie in Maakboek dat is handig voor de leerkracht en voor de leerling. Bij elk onderwerp helpt maakboek.nl je aan de juiste informatieve filmpjes. Maakboek lezen is voor de leerkracht of begeleider dus genoeg om de leerling op weg te helpen.
  • Maakboek biedt tijd.  Er komen geen lessen bíj, en er zijn geen extra handleidingen. Alles wat je nodig hebt staat in Maakboek. Je gaat dus gewoon samen met de leerlingen op ontdekking. Maakboek laat je de vaste leerstof meer hands-on benaderen en het geeft een structuur voor veel van de losse activiteiten Denk aan teken- en handvaardigheidslessen, Blink-projecten, leermomenten met techniektorens. Experimenten met robots, LEGO® Education-sets, filmopdrachten, etc.  

Stickers en routekaart

Als leerlingen een onderwerp hebben afgerond, dan krijgen ze de bijbehorende sticker op hun routekaart. Zo zien ze precies wat ze allemaal al kunnen en wat ze nog kunnen leren.

Alle doelen en domeinen

Doorgaande lijn en lesdoelen

De onderwerpen in Maakboek zijn gebaseerd op de SLO-doelen voor Wetenschap en Technologie, aangevuld met onderwerpen uit de leerlijn digitale geletterdheid. De structuur geeft houvast op de inhoud. Maakboek streeft ernaar om kerndoelendekkend te zijn. In de doelenmatrix is te zien hoe de activiteiten, doelen en domeinen zich tot de SLO-doelen verhouden

Maakboek geeft leerkrachten vrijheid in de vorm, tempo en volgorde van de stof.