Thijs van der Kaaij

Het opzetten van STEAM- en maakonderwijs zijn eigenlijk een logisch voortvloeisel uit mijn CV: Lesgeven, ontwerpen, presenteren, vormgeven, maken, netwerken, vernieuwen… Allemaal aspecten van dingen die ik in de afgelopen jaren heb gedaan.

In 2018 en 2019 ben ik bezig geweest met het opstarten van het Steampoint in Oudehaske. Vijf dagen per week maakonderwijs in de dagelijkse praktijk.

Daarvoor werkte ik tien jaar met veel plezier als methodespecialist voor uitgeverij Malmberg.  Ik ben uitstekend op de hoogte van actuele leerlijnen en vakspecifieke didactiek. Dat is erg bruikbaar bij het inpassen van de Steam-activiteiten in het schoolcurriculum.

Voorafgaand aan mijn Malmbergperiode heb ik lesgegeven op drie basisscholen in Den Haag.

Het ontwerpen, maken en vormgeven is een rode draad in mijn leven. Ik heb deze vaardigheden gescherpt op de kunstacademie en aansluitend in de praktijk gebracht tijdens mijn periode als interieurbouwer. Je kunt met mij dus metselen, lassen en sleutelen maar ook vormgeven in Adobe illustrator, zeefdrukken en, last but not least: ijsmaken! Vraag me er maar eens naar 🙂

Over ons

Wij zijn Wiepie van Dijk en Thijs van der Kaaij. Samen hebben we afgelopen schooljaar gewerkt op de Makerspaces in Oudehaske en Heerenveen. Leerlingen gaan er vanuit een relevante context bezig met onderzoeken, ontwerpen en programmeren. Leren door te denken, te doen en te delen.

Als vervolg op onze succesvolle samenwerking in Oudehaske en Heerenveen hebben we Steamlabs opgezet. Zo kunnen we ons plezier in het ontwerpen en geven van maakonderwijs met nóg meer mensen delen.

Wiepie van Dijk

Na het afronden van de Pabo ben ik gestart als leerkracht in groep 1/2.  Door de jaren heen ben ik steeds meer richting de bovenbouw gegaan. Zo heb ik ervaring opgedaan in alle groepen van het basisonderwijs.

Wetenschap en Technologie op school kreeg steeds meer mijn aandacht. Gaat het alleen om kennisoverdracht? Of ook om het ontwikkelen van vaardigheden? Zonder vaardigheden kun je de opgedane kennis niet toepassen. Ik ben steeds enthousiaster geworden over vormen van onderzoekend en ontwerpend leren. Het maakt leren betekenisvol voor de kinderen.

Ik stimuleer mijn leerlingen om zelf aan de slag te gaan met de uitdagingen die ik ze geef. Ze verleggen hun grenzen en leren ze spelenderwijs.  Steam past wat dat betreft heel goed bij de onderzoekende manier waarop jonge kinderen de wereld verkennen. Onbevangen, met veel fantasie en creativiteit. In de geest van Pippi: “Ik heb het nog nooit gedaan. Dus ik denk dat ik het wel kan! “

  

Over ons - Wiepie van Dijk