Sinds 2020 LEGO® Spike Prime is op de markt sinds januari 2020. inmiddels wordt de set over de hele wereld gebruikt. De software kan hier gratis worden gedownload. Ook al heb je de set nog niet, het geeft een goed beeld van wat de mogelijkheden zijn met LEGO Spike Prime. Er staan veel korte filmpjes over de modellen die te maken zijn.

Scratch De software waarmee Spike Prime geprogrammeerd wordt is erg vergelijkbaar met Scratch. Blokken met instructies in het Nederlands vormen samen een computerprogramma. Het heeft, geheel in lijn met de LEGO filosofie een: ‘low entry’ met twee blokjes werkt het al. Maar het programma heeft ook een ‘High ceiling’ je kunt hele complexe besturingsprogramma’s mee schrijven! Wil je liever programmeren in Python? Dat kan ook. 

Voor wie? LEGO Spike Prime is bedoeld voor de bovenbouw basisonderwijs en voor de onderbouw van het VO. Het vult het gat tussen de eenvoudige LEGO WeDo 2.0 en de ‘high tech’ LEGO Mindstorms EV3 set. Die stap was inderdaad groot voor veel leerlingen en leerkrachten. Misschien niet eens zozeer qua programmeertechniek maar zeker wel wat betreft uitstraling. Spike past er prima tussen.

 

Wat? De set is een stuk uitgebreider dan LEGO WeDo 2.0 dat is fijn. Er is meer van alles. Een groot pluspunt is de mogelijkheid om tot zes motoren of sensoren in de steen te prikken. Daar schoot WeDo 2.0 snel te kort. De steen herkent het type sensor of motor en op welke poort hij is aangesloten.  Er zijn drie motoren, een kleurensensor, een afstandssensor en een druksensor. De motoren laten zich makkelijk sturen op draaisnelheid en richting. Nog een pluspunt. LEGO Spike Prime heeft geweldige mooie grote smalle wielen.  Ik verwacht er veel van op het First Lego League speelveld…

 

Zelf kennismaken met Lego Spike Prime Tijdens een workshop? Of een poosje uitproberen? Of als team getraind worden door een Certified LEGO Education trainer? Dat kan, neem contact met ons op, dan regelen we het.