Een goede makerspace is een combinatie van een logische indeling van de ruimte, geschikt meubilair én de juiste materialen. Is er geen vaste ruimte beschikbaar voor het inrichten van een leeromgeving, dan is een mobiele makerspace ook een optie. Deze wordt op dit moment ontwikkeld.
Een rondje met tips en advies aan de hand van de processtappen:
Denken
Je wilt de uitdaging introduceren en de voorkennis activeren. Wij vinden het prettig om te starten bij een digibord of monitor met de leerlingen om ons heen. Een tribune werkt goed. Er is vervolgens ruimte om te brainstormen en om te tekenen, op een whiteboard, schoolbord, of gewoon op A4- klembordjes.
Doen
Na het ontwerpen gaan de leerlingen aan de slag met bouwen en programmeren. De ideale Makerspace heeft een werkplek voor het grove werk en een schone ruimte om bijvoorbeeld te programmeren of rustig te filmen. De materialen liggen voor het grijpen en er is voldoende capaciteit om dingen op te laden. Elektrisch gereedschap is snoerloos voor de veiligheid en er is bij aanschaf rekening gehouden met gebruik door kinderen.
Zorg voor bakken met stofjes, leeg verpakkingsmateriaal, houtrestanten en ander knutselmateriaal. Veel geweldige ideeën worden geboren uit een toevallige vondst.
High-tech onderdelen uit de STEAM-sets kunnen worden gecombineerd met low-tech knutselmateriaal. Op zo’n manier dat het ook weer makkelijk te demonteren is.
Opruimen is geen bijkomstigheid maar een vaardigheid die geoefend moet worden. Als leerlingen er goed in zijn, mogen ze meer materialen gebruiken.
Delen
De Makerspace biedt ruimte om de gebouwde prototypes te presenteren. Dat geeft hun werk extra betekenis. Wij gebruiken ook wel eens krukjes of zitblokken als ‘sokkels’ voor het podium. Kinderen moeten kunnen presenteren tegenover de groep. De tribune is hiervoor weer erg bruikbaar. In het geval van digitale werkstukken zoals films, animaties of computerprogramma’s is het makkelijk om de leerlingen hun werk naar het digiboard te laten streamen met bijvoorbeeld Apple TV.
Slimme inzet van ICT in combinatie met fysieke maakmogelijkheden maakt van de Makerpace een plek waar álles mogelijk is